2015 - Fundacja Światło-Życie

Idź do spisu treści

Menu główne:

X Jubileuszowy Oazowy Turniej Piłki Halowej

Ponad stu dwudziestu zawodników tworzących trzynaście drużyn, wzięło udział w X Jubileuszowym Oazowym Turnieju Piłki Nożnej Halowej, który 14 marca rozegrano w Bydgoszczy. Wszyscy walczyli o puchar Sługi Bożego ks. Franciszka Blachnickiego.

Organizatorem turnieju po raz czwarty była Fundacja „Światło-Życie” Ośrodek w Bydgoszczy, a całość została przeprowadzona na obiektach sportowych Wyższej Szkoły Gospodarki. – Za nami pierwsza dekada rozgrywek i nikt z nas nie spodziewał się, że tak długo ten turniej przetrwa. Graliśmy o różne puchary. Tym razem o puchar Sługi Bożego ks. Franciszka Blachnickiego, który dla nas oazowiczów jest największym autorytetem. Podkreślamy to, jakim był człowiekiem, wpisując się tym samym w jego proces beatyfikacyjny – powiedział organizator Mateusz Piątkowski.

Spotkania pełnią przede wszystkim funkcję wychowawczo-integracyjną, później dopiero sportową. Służą upowszechnianiu pozytywnych wzorców osobowych i rodzinnych, rekreacji i integracji rodzinnej oraz społecznej. Sam turniej bez wątpienia wpływa na integrację i jednoczenie całego ruchu w diecezji.

Dwanaście zespołów reprezentowało wspólnoty parafialne Ruchu Światło-Życie z diecezji bydgoskiej oraz jedna drużyna z archidiecezji gnieźnieńskiej. 5 drużyn to reprezentacje Domowego Kościoła, 6 Oazy Młodzieżowej, a 2 to połączenie tych dwóch gałęzi. – Dla wspólnoty Ruchu Światło-Życie czymś naturalnym jest spotykanie się na różnych płaszczyznach. Tego nauczył nas ks. Franciszek Blachnicki – powiedział moderator diecezjalny ruchu ks. Maciej Tyckun.

11 drużyn pochodziło z bydgoskich wspólnot, a pozostałe dwie ze Złotowa oraz Inowrocławia. Turniej składał się z meczów fazy grupowej, ćwierćfinałów i półfinałów, walki o trzecie miejsce oraz finału. Integralną jego częścią była modlitwa.

Wśród zespołów pierwsze trzy miejsca zajęły kolejno reprezentacje: Domowego Kościoła z parafii św. Urszuli Ledóchowskiej z Bydgoszczy, Domowego Kościoła z parafii św. Marka w Bydgoszczy oraz drużyna mieszana parafii Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny z Inowrocławia. „Złotą wuwuzelę” dla najlepszych kibiców otrzymała Oaza Młodzieżowa z parafii św. Mateusza Apostoła i Ewangelisty w Bydgoszczy.

Puchary, medale i dyplomy dla najlepszych drużyn wręczył moderator diecezjalny Domowego Kościoła ks. Janusz Konysz, który podkreślił wartość wychowania przez sport w kształtowaniu człowieka i wspólnoty.

Bydgoski Wieczór Uwielbienia
Fot. Magdalena Wojtas
Pełna radości i porywającej muzyki atmosfera modlitwy towarzyszyła uczestnikom Bydgoskiego Wieczoru Uwielbienia. W spotkaniu, które miało miejsce 18 kwietnia w Bazylice św. Wincentego á Paulo, wzięli udział mieszkańcy miasta i regionu.

Tego typu wieczory są tradycją w wielu miastach Polski. To wydarzenie łączące w sobie elementy koncertu ewangelizacyjnego z modlitwą uwielbienia. – Ma ono pomóc uczestnikom w oddaniu czci Bogu poprzez śpiew i gesty – powiedział organizator Janusz Stanecki.

Organizatorami Bydgoskiego Wieczoru Uwielbienia byli: Ruch Światło-Życie Diecezji Bydgoskiej, Fundacja Światło-Życie o. Bydgoszcz oraz Wincentyńskie Duszpasterstwo Akademickie „Stryszek”. Przygotowali oni modlitewny wieczór muzyki, w którym udział wzięli profesjonalni muzycy, na co dzień artyści Filharmonii Pomorskiej, Opery Nova oraz Akademii Muzycznej.
Bydgoskie Wieczory Uwielbienia mają swoje źródło w pomyśle dwóch młodych małżeństw zaangażowanych w Domowy Kościół (gałąź rodzinną Ruchu Światło-Życie). W 2011 roku, zainspirowani jedną ze śląskich wspólnot uwielbienia, zapragnęli przenieść jej sposób modlitwy na grunt bydgoski. – Kilka miesięcy później w bydgoskiej bazylice odbył się pierwszy wieczór uwielbienia i szybko wszedł na stałe do kalendarium wydarzeń religijnych u Księży Misjonarzy św. Wincentego á Paulo – dodał Janusz Stanecki.

W Bydgoskie Wieczory Uwielbienia są od początku zaangażowani członkowie Domowego Kościoła. – Ten sposób modlitwy jest na pewno bliższy ruchom Odnowy w Duchu Świętym. Jednak chciałbym w tym miejscu przypomnieć, że właśnie Sługa Boży ks. Franciszek Blachnicki był bardzo przychylny wobec rodzącej się w Polsce odnowy charyzmatycznej i zalecał oazowiczom udział w Seminarium Odnowy w Duchu Świętym. Stąd chcemy zaprosić wszystkich, w tym czasie oczekiwania na Zesłanie Ducha Świętego, na wspólne uwielbienie Pana, na wspólną modlitwę. Duch Święty jednoczy wszystkich chcących uwielbiać Boga – powiedział moderator diecezjalny Ruchu Światło-Życie ks. Maciej Tyckun.

Tym razem hasłem Bydgoskiego Wieczoru Uwielbienia były słowa „Błogosławieni Miłosierni”, nawiązujące do niedawno zakończonego w Kościele Tygodnia Miłosierdzia.

IV Bydgoski Marsz dla Życia i Rodziny

Około sześć tysięcy osób przeszło ulicami miasta w IV Bydgoskim Marszu dla Życia i Rodziny.
Uczestnikom tegorocznego świętowania i manifestacji w obronie wartości życia towarzyszyło hasło
„Rodzina – wspólnota – Polska”.

Za organizację wydarzenia odpowiadały wspólnoty katolickie diecezji oraz Fundacja Światło-Życie Ośrodek w Bydgoszczy. – W obecnej rzeczywistości, w której spotykamy się z różnymi ideologiami, próbującymi przewrócić świat do góry nogami, rodzina jawi się jako ostoja bezpieczeństwa. To miejsce, które kojarzy się z tym, co najlepsze. To w rodzinie rodzi się nowy człowiek i tam doświadcza miłości. Odwołując się do hasła, przez piękną rodzinę rodzi się piękna Polska – powiedziała rzecznik Bydgoskiego Marszu dla Życia i Rodziny Mirosława Chmielewicz.

Ulice Bydgoszczy przez kilka godzin mieniły się kolorowymi transparentami, rozbrzmiewały okrzykami oraz śpiewem. Całość rozpoczęła Eucharystia w bydgoskiej katedrze, w czasie której można było podjąć dzieło duchowej adopcji dziecka poczętego. „Nasz bydgoski Marsz to szczególny rodzaj świadectwa, tak bardzo potrzebnego w czasach, gdy w wieloraki sposób życie ludzkie, małżeństwo, rodzina są atakowane czy wręcz niszczone” – napisał biskup ordynariusz Jan Tyrawa w odezwie zapraszającej do udziału w wydarzeniu.

Według diecezjalnego duszpasterza rodzin, marsz pokazuje, jak dobrze być razem w rodzinie. Przypomina, że tylko wzajemne trwanie małżonków i ich otwartość na życie jest w stanie stworzyć odpowiednie środowisko rozwoju młodego pokolenia. Ksiądz Arkadiusz Muzolf z przykrością stwierdził, że istnieje dzisiaj wiele postaw, które burzą piękno życia rodzinnego. Zwrócił uwagę na postawę braku otwartości na życie czy na problem niesformalizowanych związków. – Papież Franciszek mówi o kulturze tymczasowości, która nie potrafi spojrzeć w przyszłość – by być razem, żyć wiernie, wspierać się i naprawiać błędy. Współczesna cywilizacja próbuje wmówić nam, że doczesne wartości są ważniejsze od ludzkiego życia, od trwałości małżeństwa mężczyzny i kobiety. To dlatego inicjatywa marszu jest tak bardzo ważna i powinna łączyć wszystkich pragnących dobra życia i rodziny, niezależnie od różnic, chociażby w kwestiach politycznych i gospodarczych – dodał.

Całość zakończyła się piknikiem rodzinnym przy bydgoskiej Bazylice św. Wincentego á Paulo.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

W niedzielę, 25 października 2015 r.,
na starcie XXIII Biegu Sztafetowego Szlakiem Męczeńskiej Drogi bł. ks. Jerzego Popiełuszki,
na placu parafii Świętych Polskich Braci Męczenników w Bydgoszczy stanęło około 220 zawodników.

W Biegu wzięły udział 23 drużyny. Większość biegaczy to Bydgoszczanie, ale tradycyjnie przyjechały drużyny z: Golubia Dobrzynia, Płocka, Inowrocławia, Szubina, Poznania, Ostrowa Wielkopolskiego, Solca Kujawskiego, Chojnic, Bytowa. Po raz pierwszy przyjechała drużyna ze Zdun k/Wrocławia. Jak co roku w Bieg wpisała się grupa wędrowców z Oddziału Miejskiego PTTK „Piętaszki”, która tę samą trasę pokonała pieszo. Wyszli wcześnie rano o godz. 6.00 sprzed kościoła, w którym ks. Jerzy odprawił ostatnią Mszę Świętą.

Wszystkie drużyny biegaczy wraz z kibicami, opiekunami oraz organizatorami rozpoczęli Bieg od udziału we Mszy Świętej o godz. 9.00, po której miało miejsce złożenie kwiatów przed obeliskiem bł. ks. Jerzego oraz na grobie śp. ks. prałata Romualda Biniaka. Start miał miejsce o godz. 10.15, a do mety zawodnicy dotarli ok. godz. 14.00. Przedstawiciele drużyn przed krzyżem w Górsku złożyli kwiaty oraz zapalili znicze. Ostatni etap, ok. 2,5 km od krzyża w Górsku do mety przy Centrum Edukacji Młodzieży wszyscy uczestnicy Biegu pokonali razem.

W Biegu Popiełuszki chciałem uczestniczyć z kilku powodów. Błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko jest jednym z moich ulubionych świętych, więc to doskonała okazja do uczczenia Jego pamięci. Zarówno w kościele, w którym odbyła się ostatnia Msza św. przed tragiczną śmiercią, jak i podczas biegu. Poza tym można pogłębić swoją wiedzę, poprzez wizytę w muzeum poświęconej Jego osobie. W dodatku jest to także wydarzenie integrujące nie tylko Bydgoskich wiernych ale także ludzi z całej Diecezji – powiedział Szymon Olszewski, kapitan drużyny oazy młodzieżowej Ruchu Światło-Życie.

Ten Bieg różni się od innych biegów tym, że nie jest to bieg na czas. Nie ma rywalizacji indywidualnej ani zespołowej. Jest jeden wspólny dla wszystkich cel – oddanie hołdu Wielkiemu Człowiekowi, męczennikowi za wiarę bł. ks. Jerzemu Popiełuszce. Nie ma też wpisowego, a każdy zawodnik otrzymuje koszulkę z podobizną ks. Jerzego oraz pakiet startowy. Na zakończenie Biegu dla wszystkich przybyłych organizujemy gorący posiłek – powiedzieli Regina i Marek Piątkowscy, organizatorzy z ramienia Fundacji.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego