2014 - Fundacja Światło-Życie

Idź do spisu treści

Menu główne:

I Bydgoski Orszak Trzech Króli
zgromadził prawie 5 tysięcy uczestników i był okazją do wspólnego śpiewania kolęd i okazywania radości z narodzin Jezusa.

I Bydgoski Orszak Trzech Króli rozpoczął się Mszą święta w parafii Świętej Trójcy w Bydgoszczy. Kolorowy, radosny pochód przeszedł na Stary Rynek ulicami Świętej Trójcy, ks. Augustyna Kordeckiego, Focha i Mostową. Orszak poprowadzili Kacper, Melchior i Baltazar na koniach przebrani w stroje odpowiadające wydarzeniom opisanym w Ewangelii. Każdy z królów miał swoją świtę w odrębnym kolorze: niebieskim symbolizującym wiarę, zielonym oznaczającym nadzieję i czerwonym kojarzonym z miłością. Za królami podążali dworzanie, pastuszkowie i anioły także w strojach z epoki. Podczas przemarszu rozdawane były papierowe korony. W szopce na Starym Rynku dzieci złożyły rysunki z darami, które chciałyby dać nowonarodzonemu Jezusowi.

Warsztaty nt mediów

11 stycznia

Rekordowa liczba uczestników Marszu dla Życia i Rodziny w Bydgoszczy

1 czerwca ulicami Bydgoszczy po raz trzeci przeszedł Marsz dla Życia i Rodziny. Wzięło w nim udział 8 tys. uczestników – było to prawie dwukrotnie więcej niż w roku ubiegłym. Marsze dla Życia i Rodziny odbyły się także w ponad 130 polskich miastach.

Marsz dla Życia i Rodziny w Bydgoszczy zorganizowały wspólnoty katolickie naszej diecezji oraz Fundacja Światło-Życie Ośrodek w Bydgoszczy. W tym roku do udziału w przemarszu zachęcał biskup Jan Tyrawa – w specjalnym skierowanym do wiernych liście.

Marsz rozpoczął się Mszą św. w katedrze bydgoskiej. Po jej zakończeniu pochód wyruszył ze Starego Rynku w kierunku bazyliki. Na trasie grała muzyka, a dzieciom rozdawano kolorowe wiatraczki. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się występy szczudlarzy z Pakości. W kolorowych strojach zachęcali na Starym Rynku do wspólnej zabawy, a później wzięli udział w pochodzie. Marsz zakończył się piknikiem rodzinnym na placu przy bazylice św. Wincentego a’Paulo. W tym roku pobity został rekord frekwencji. Ulicami Bydgoszczy przemaszerowało 8 tys. osób.

Data tegorocznych Marszy dla Życia i Rodziny zbiegła się z Dniem Dziecka. Dlatego program pikniku rodzinnego w sposób szczególny był skierowany do dzieci. Na terenie wokół bazyliki przygotowano park rozrywki z dmuchanymi zamkami i zabawy rodzinne. Na scenie dziecięcej występowały zespoły muzyczne. Równocześnie na drugiej scenie odbywał się festiwal „Nowe Spojrzenie”, który kończył Tydzień Ewangelizacji w Bydgoszczy.

Celem Marszy dla Życia i Rodziny jest promocja wartości rodzinnych oraz szacunku dla życia każdej osoby od poczęcia do naturalnej śmierci. W tym roku hasłem przewodnim bydgoskiego marszu były słowa „Rodzina dla Życia”.

– Cieszymy się, że tak wielu bydgoszczan wzięło udział w marszu. Co roku jest nas coraz więcej. Rodzina to wartość, dla której warto wyjść z domu by ją promować. Tym bardziej, że można to robić w sposób radosny i dobrze się razem bawić. Równocześnie przekazywać jednak ważne przesłanie: z kochającą rodziną związane jest dobro i szczęście naszych dzieci oraz nas samych. Chcielibyśmy, aby każde życie ludzkie miało szansę wzrastania w rodzinie - wyjaśnia Marek Piątkowski z Domowego Kościoła.

XXII bieg szlakiem

męczeńskiej drogi bł. ks. Popiełuszki

Dystans czterdziestu kilometrów mieli do pokonania uczestnicy "XXII Biegu Sztafetowego Szlakiem Męczeńskiej Drogi Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki", który wyruszył 26 października sprzed bydgoskiego Sanktuarium Nowych Męczenników.

Bieg poprzedziła Eucharystia w kościele Świętych Polskich Braci Męczenników na bydgoskich Wyżynach, gdzie bł. ks. Jerzy Popiełuszko sprawował swoją ostatnią posługę. Uczestnicy wystartowali w dziesięcioosobowych zespołach sztafetowych. Reprezentowali różne środowiska, m.in. NSZZ "Solidarność", ogniska TKKF, Ruch Światło-Życie Diecezji Bydgoskiej, parafie oraz gimnazja i licea województwa kujawsko-pomorskiego.

Nie zabrakło także drużyn z Poznania, Ostrowa Wielkopolskiego, Żnina, Szubina, Inowrocławia. W biegu mogły również uczestniczyć osoby indywidualnie na dowolnym dystansie. - Trasa przebiegała od Sanktuarium Nowych Męczenników w Bydgoszczy do Górska, a nie jak przez ostatnie lata do tamy we Włocławku. Ostatni etap pokonali wspólnie wszyscy zawodnicy, a całość zakończyła się przy Centrum Edukacji Młodzieży im. ks. Jerzego Popiełuszki w Górsku - powiedział moderator diecezjalny Ruchu Światło-Życie ks. Maciej Tyckun.

Nad biegiem czuwał Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Region Bydgoski NSZZ "Solidarność". W tym roku po raz pierwszy w organizację i finansowanie przedsięwzięcia włączyła się również Fundacja Ruch Światło-Życie.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego